Saturday, 13 February 2016
Home
exam5.png
HEAD COUNT PDF Print E-mail
Written by farid   
Thursday, 23 April 2015 13:31

Link untuk mengisi data Headcount


Tingkatan 1

Tingkatan 2

Tingkatan 3

Tingkatan 4

Tingkatan 5

 
Pertandingan Anugerah Kantin Bersih, Selamat Dan Sihat 2014 PDF Print E-mail
Written by farid   
Tuesday, 18 March 2014 20:15

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dengan kerjasama Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan mengadakan PERTANDINGAN ANUGERAH KANTIN BERSIH, SELAMAT DAN SIHAT 2014. Sekolah-sekolah yang memenuhi syarat-syarat pertandingan seperti di bawah adalah dipelawa menyertai pertandingan ini.

SMK Manir telah menjuarai peringkat daerah dan dengan ini mewakili daerah ke peringkat Negeri.


Last Updated on Wednesday, 02 April 2014 08:01
 
PENARAFAN KEBERSIHAN TANDAS SEKOLAH PDF Print E-mail
Written by Cg aZLy   
Monday, 04 February 2013 20:43

alt

Mulai tahun ini, Kementerian Pelajaran dengan kerjasama Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan memperkenalkan Penarafan Kebersihan Tandas Sekolah dalam usaha mengamalkan budaya tandas sekolah bersih terutama kepada golongan pelajar.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Wee Ka Siong berkata, usaha itu bakal digerakkan melalui penyebaran poster berkaitan amalan dan budaya kebersihan tandas bersih termasuk buku Penarafan Kebersihan Tandas Sekolah di semua sekolah bermula bulan ini.

"Usaha berkenaan bagi mempergiat amalan menjaga kebersihan dalam kalangan murid dan diharapkan melalui golongan ini, amalan itu dapat diperhebatkan kepada masyarakat secara menyeluruh," katanya pada sidang akhbar di Putrajaya, baru-baru ini.

Selain itu, beliau memberitahu, tahap kebersihan kantin dan dapur sekolah di seluruh negara semakin baik apabila 98.8 peratus daripada 8,321 kantin sekolah didapati bersih dengan markah 70 peratus ke atas melalui Penggredan Kantin Sekolah dan Dapur Asrama Sekolah yang dijalankan pada tahun 2012.

''Kementerian mempunyai senarai kantin dan dapur sekolah yang menerima markah bawah 70 peratus dan mereka ini diberi perhatian khusus seperti pemeriksaan akan dibuat pada bila-bila masa supaya mereka dapat meningkatkan tahap kebersihan," katanya.

Beliau turut menegaskan, mana-mana kantin yang tidak mematuhi prosedur yang ditetapkan pihaknya akan dikenakan tindakan tegas seperti premis mereka disita serta merta.

Pada masa yang sama, katanya, pada tahun lalu, sebanyak 12 kantin sekolah dan lapan dapur asrama ditutup kerana tidak mencapai tahap kebersihan yang ditetapkan.

Kata Ka Siong, antara aspek yang diambil kira dalam pemeriksaan itu termasuk tahap kebersihan pengendali, penyimpanan bahan mentah dan masakan, kebersihan premis serta kawalan serangga seperti lipas dan tikus.

Beliau berkata, selain menyediakan garis panduan mengenai jenis makanan yang tidak boleh atau tidak digalakkan dijual di sekolah, kementerian turut menjalankan kempen bagi meningkatkan kesedaran pelajar mengenai pemakanan golongan itu.

Usaha itu menurut beliau, termasuk memaparkan jumlah kalori dalam makanan yang dijual di kantin, di sekitar kawasan sekolah serta memaklumkan pelajar jumlah kalori yang ideal untuk kegunaan atau keperluan mereka.

 
PETUA SEBELUM MENGHADAPI PEPERIKSAAN PDF Print E-mail
Written by Cg aZLy   
Wednesday, 19 September 2012 10:47

SALAM 1 MALAYSIA & 1 SMKM

KEPADA SEMUA WARGA PELAJAR SMK MANIR

PEPERIKSAAN PMR, SPM DAN STPM AKAN BERMULA TIDAK LAMA LAGI, JUSTERU ITU KAMU SEMUA HARUSLAH LEBIH BERSEDIA UNTUK MENGHADAPI PEPERIKSAAN BESAR INI. JANGANLAH KAMU SEMUA ANGGAP PEPERIKSAAN INI REMEH TEMEH KERANA IA AKAN MENENTUKAN HALA TUJU DAN MASA DEPAN KAMU SEMUA

DI SINI, Cg aZLy ada SEDIKIT PETUA UNTUK KAMU SEMUA AMALKAN DAN LAKUKAN SEBELUM MENGHADAPI PEPERIKSAAN..


Ulangkaji Pantas

Bila seminggu nak peperiksaan pastinya masa semakin suntuk. Maka sangat penting untuk kita membuat ulangkaji lebih pantas tetapi member kesan. Membuat ulangkaji pantas ini boleh dilakukan dengan membuat nota ringkas, nota poket, nota formula berkait, mencari keutamaan subjek serta membaca soalan lepas beserta membaca skema jawapan. Hal ini penting kerana dengan membaca skema jawapan secara tidak langsung menggalakkan penerokaan ilmu secara menyeluruh walaupun ianya tidak terperinci.

Mengajar Orang lain

Bila hampir peperiksaan jangan lupa dan kedekut untuk mengajar rakan lain tentang apa yang kita tahu. Hal ini kerana kadar tempoh mengingat lebih tinggi jika ia diajarkan kepada orang lain. Mengajar orang lain memaksa otak bekerja lebih faham sesuatu kerana ingin menyesuaikan dengan kefahaman yang diajar sehingga meningkatkan lagi kefahaman melalui dimensi lain. Selain itu, mengajar rakan membuatkan rakan tersebut bertanya soalan yang mana mungkin kita sendiri tidak terfikir sebelum ini hinggakan kita turut sama mencari jawapan kepada persoalan yang timbul.

Semak Jadual

Jadual perlu disemak selalu kerana ia sangat penting. Sebelum menghadapi peperiksaaan belajarlah mengikut jadual peperiksaan sebenar kerana ia memberikan asimilasi situasi serta kebiasaan menggunakan minda pada tempoh-tempoh tertentu. Kadangkala mungkin anda tidak terbiasa menjawab matematik pada waktu petang, maka membiasakan diri mengikut jadual peperiksaan perlu untuk meningkatkan keupayaan otak menjawab. Ketika peperiksaan pula, ada baiknya jadual di buat salinan dan sentiasa diperhatikan masa peperiksaan supaya kita tidak ketinggalan atau lewat menduduki peperiksaan.

Bersedia Dengan Keperluan Peperiksaan

Anda tahu apa keperluan peperiksaan yang perlu dibawa? Jika tidak, segeralah bertanya kepada guru anda. Keperluan ini amat penting bagi membantu anda menjawab soalan nanti, perkara seperti alat tulis, geometri, mesin kira-kira perlu diibawa. Selain itu kelengkapan lain seperti kad pengenalan slip peperiksaan juga perlu diambil perhatian.

Jauhi Dari Bercinta

Ada kajian merumuskan sindrom bercinta ini akan muncul apabila semakin menghampiri peperiksaan. Untuk hari ini saya tak nak lah huraikan tentang kajian tersebut, mungkin lain kali kita akan bincangkan. Untuk kali ini penting untuk kita sedari bahawa jangan biarkan diri kita dipengaruhi oleh perasaan untuk bercinta semasa dekat peperiksaan. Hal ini kerana kajian mendapati perasaan ingin disayangi akan terbit apabila diri rasa risau berpanjangan, kesunyian akibat dari peperiksaan yang semakin hampir. Oleh kerana kerisauan berpanjangan tersebut menggalakkan pelajar untuk mencari pengubat diri dengan bercinta.

Hakikat sebenar tindakan tersebut mengusik emosi seseorang sehinggakan emosi tersebut mengosongkan ingatan anda dan membuatkan anda cepat lupa dan berkhayal menjawab soalan ketika menghadapi peperiksaan nanti.

Mohon Maaf

Hampir peperiksaan cubalah menjadi orang yang baik, mohon maaf, buat baik dan restu dari Ibu bapa serta guru anda. Hal ini penting kerana perbuatan anda itu mungkin akan dibalas baik apabila anda sedang menghadapi peperiksaan nanti. Nampak tidak logik, tetapi ia ada kaitan dengan psikologi apabila kita banyak memaafkan orang, berbuat baik dengan orang lain terutama ibu bapa akan membuatkan kita rasa tenang hinggakan memberi ketenangan kepada otak supaya dapat menyusun dengan baik maklumat-maklumat yang disimpan.

Jangan Terlalu Ketawa dan Berseronok

Apabila hampir peperiksaan, hati-hati dengan perasaan seronok anda. Kalau boleh, ketawa dengan kuat serta berseronok melampau boleh menggalakkan pertukaran cecair kimia badan sehinggakan penyusunan maklumat dalam fikiran akan terganggu. Tetapi jika anda senyum dan gembira secara sederhana pula ia memberi kebaikan dengan merembeskan hormon yang memberi ketenangan.

Jaga Pemakanan

Makanan juga penting, anda mungkin tidak rela ulang ke tandas dan sudah tentu ia menggangu kosentrasi anda ketika menghadapi peperiksaan. Makanan yang baik menjelang peperiksaan ialah sayur berwarna putih seperti bunga kobis boleh meningkatkan daya ingatan serta kekacang. Anda boleh rujuk sini untuk khasiat sayuran.

Berdoa

Akhir sekali dan penting ialah berdoa, berdoa penting kerana kita hidup didunia ini semuanya ditentukan oleh pencipta. Segala usaha serta apa yang kita alami semuanya adalah pemberian dariNya.


Cg aZLy
 
Video Lagu SMKM PDF Print E-mail
Written by diee   
Wednesday, 24 August 2011 23:02

Dim lights Download Embed Embed this video on your site

 
Markah Online PDF Print E-mail
Written by diee   
Tuesday, 09 August 2011 00:02

Kemasukan markah peperiksaan secara online diadakan di laman web

http://saps.moe.gov.my/

 
«StartPrev12NextEnd»

Page 1 of 2

wmtFlipClock

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Newsflash

Kadet polis

Hari sukan bagi Kadet Polis Lelaki akan diadakan pada Selasa ini. Pasukan yang bertanding sila bersiap sedia

Kalendar Hijrah

JEvents Calendar

February 2016
S M T W T F S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 1 2 3 4 5
pk hem2.jpg

Polls

Pendapat anda tentang laman Portal SMK Manir?
 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday293
mod_vvisit_counterYesterday250
mod_vvisit_counterThis week1095
mod_vvisit_counterLast week191
mod_vvisit_counterThis month1249
mod_vvisit_counterLast month12749
mod_vvisit_counterAll days295043

We have: 10 guests online
Your IP: 54.146.201.80
 , 
Today: Feb 13, 2016

Login FormPesanan Ringkas

Latest Message: 11 months, 3 weeks ago
  • [guest_8868]: assalamualaikum
  • [guest_2293]: lame xpegi sk,rindu jgk k ckg2..
  • [guest_7142]: Welcome to the shoutbox
  • [Rashid Ghani[ex]: [Sek.Men.Keb.MANIR@groups.facebook.com]
  • [guest_2880]: Kepada warga SMKM jemput2lah masuk group FB SMKM ye, Sek.Men.Keb.MANIR@groups.facebook.com
  • [EIO]: 9A-2 org
  • [guest_5470]: good luck smk manir... semoga dpt m ' jadi sklh yg terbaik...AMIN..:)javascript:void(0);
  • [guest_5470]: ramai tak dpt semua 'A'..??
  • [guest_5470]: salam, bagaimana kptusan pmr 2012...???
  • [guest_5907]: 5bukhari kelas aliran sains tulen bahasa arab

Guests are shown between [].

PT3 Countdown

PMR 2014 13.10.2014 24:00 -488 Days

SPM Countdown

SPM 2014 03.11.2014 24:00 -467 Days

STPM Countdown

STPM P3 2014 03.11.2014 24:00 -467 Days